Potențialul turistic al țării este unul ridicat datorită cadrului natural, care conturează întreaga imagine peisagistică a țării, respectiv Munții Carpați, fluviul Dunărea și Marea Neagră. Țara noastră este cunoscută în lume pentru diversitatea de obiective turistice atât naturale, cât și antropice.
Din punct de vedere hidrografic, România are un potențial turistic foarte mare prin râuri, izvoare, lacuri naturale sau create de om, Delta Dunării și Marea Neagră. Hidrografia stimulează practicarea turismului de agrement prin numeroase activități ce vizează pescuitul, plimbările cu barca, raftingul sau sporturile nautice.
Apele curgătoare care acoperă România prezintă un real potențial atât din perspectiva peisajului, cât și din oportunitățile oferite privind pescuitul și plimbările cu barca. Lacurile de munte (Lacul Bucura, Lacul Bălea, Lacul Zănoaga, Lacul Bolboci) oferă un adevărat spectacol, fiind obiective turistice de mare anvergură. Totodată, lacurile de câmpie (Lacul Amara, Lacul Sărat) și lacurile din lunca și Delta Dunării prezintă o mare atractivitate privind turismul de agrement.
Plimbarea cu barca reprezintă unul dintre cele mai interesante moduri de a te delecta cu peisajele superbe, ce le oferă natura. De aceea, în rândurile următoare vei descoperi locații deosebite din România, unde te poți bucura de o minunată plimbare cu barca.
Lacul Izvorul Muntelui (Lacul Bicaz)
Sursa: Unsplash.com
Lacul Izvorul Muntelui, cunoscut și sub denumirea de Lacul Bicaz este cel mai mare lac antropic amenajat pe râurile din România, având o lungime de aproximativ 35 km. Zona este una deosebită și o poți descoperi în adevărata ei splendoare cu o plimbare cu barca, hidrobicicleta sau șalupa. Plimbarea pe lac oferă o experiență inedită datorită peisajului montan uimitor. Totodată, te poți bucura și de activități precum pescuitul, echitația sau înotul pentru o relaxare în mijlocul naturii.
La momentul actual, Lacul Bicaz atrage numeroși turiști prin cadrul natural pitoresc. Este important de menționat faptul că este unicul lac din regiunea Moldovei unde se practică sporturile nautice (schi, scufundări etc.).
Lacul Tivoli - Sovata

O zonă deosebită a Sovatei este lacul Tivoli. Sovata este o stațiune aflată la poalele munților Gurghiului și se remarcă printr-un potențial balnear uriaș, fiind considerată o destinație turistică.
Sovata se remarcă prin 6 lacuri sărate (printre care cele mai cunoscute Lacul Ursu, Lacul Aluniș) și 2 cu apă dulce.
Lacul Tivoli este singurul lac din Sovata, unde este permisă plimbarea cu barca. Este un lac cu apă dulce, aflat la o distanță de 2 km de lacul Ursu, în care poți practica pescuitul și te poți bucura de o plimbare cu barca admirând peisajul natural de vis.
Lacul Vidraru
Sursa: Unsplash.com
Lacul Vidraru reprezintă unul dintre cele mai frumoase lacuri din țara noastră, aflat în aproximativ 40 de km de Curtea de Argeș. Lacul este și cel mai adânc, ajungând la o adâncime de 155 m. Lacul oferă o priveliște superbă, iar cei care ajung în această zonă se bucură de aerul curat, de culorile și splendoarea naturii. Zona este cunoscută și pentru rezervațiile cu diferite specii de animale, cum sunt căprioara, cocoșul de munte, capra neagră, vidre etc.
Lacul Vidraru este o zonă perfectă pentru turism și recreere, fiind cunoscută pentru sporturile ce se pot practica: canotaj, jetski sau plimbări cu vaporașul, hidrobicicleta sau barcă cu vâsle. De asemenea, pentru iubitorii sportului extrem, se regăsește și o instalație de bungee jumping (166 m), unde aceștia pot practica în cele mai sigure condiții.
Lacul Sfânta Ana
Sursa: Unsplash.com
Lacul Sfânta Ana este una dintre cele mai frumoase atracții turistice ale Transilvaniei, fiind singurul lac vulcanic intact din Europa Centrală. Lacul s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins. Peisajul care înconjoară lacul este captivant. Lacul are forma unui cerc, în care se oglindește cadrul naturii. Atât lacul, cât și tinovul Mohoș sunt privite ca pe adevărate comoare naturale, fiind ambele formate pe conurile vulcanice ale Munților Csomad.
Lacul Sfânta Ana a devenit un obiectiv turistic iubit de turiști, datorită numeroaselor posibilități de recreere. Poți explora împrejurimile la pas pentru a te bucura de frumusețea zonei. De asemenea, poți vizita tinovul, fiind cunoscut ca Lacul cu mușchi, Capela Sfânta Ana sau te poți plimba cu barca pentru a admira peisajul.
Cazanele Dunării
Sursa: Stock Free Images.com
Cazanele Dunării sau Clisura Dunării este una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice ale României.
Cazanele sunt incluse din defileul Dunării, având o lungime de aproximativ 9 km. Pe ambele părți ale Dunării se înalță stânci verticali de o frumusețe rară.
Cazanele Mici se află între masivul Ciucarul Mic din România și masivul Mali Strbac al Serbiei, iar Cazanele Mari se află între masivul Ciucarul Mare și Veliko Strbac din Serbia.
Unul dintre obiectivele turistice principale ale Cazanelor este Chipul lui Decebal, sculptat în stâncă și se află la aproximativ 18 km de Orșova. Alte atracții turistice ale zonei sunt:
Tabula Traian - un monument din perioada împăratului roman Traian, fiind ridicat pentru a evidenția victoriile trupelor imperiale asupra dacilor;
Peștera Ponicova - este situată la baza masivului Ciucarul Mare, putând fi vizitată și cu barca;
Peștera Veterani - se află la 500 de m de Peștera Ponicova, iar accesul se realizează doar de pe Dunăre, cu barca. Se spune despre această peșteră că era sanctuarul zeului Zamolxis;
Rezervația naturală a Cazanelor - întreaga zonă străbate Defileul Dunării, Cazanele fiind despărțite printr-un golf semicircular. Flora este cu adevărat impresionantă datorită asocierii dintre submediteranean și cea central european. Aici se întâlnesc numeroase plante protejate, precum cornutul, laleaua sau clopoțeii Cazanelor.
În frumoasa zonă a Cazanelor nu lipsesc activitățile de agrement, cea mai căutată fiind cea nautică. Plimbările cu barca cu motor, caiac sau hidrobicicleta sunt cele preferate de turiști, fiind modalitatea perfectă de a se bucura de priveliște și de toate obiectivele turistice ale Cazanelor Dunării. Cei curajoși pot practica colacul tras de barcă sau ski nautic. Totodată, cei pasionați de pescuit, se pot bucura de o sesiune relaxantă pe Dunăre. Dintre activitățile de agrement, nu lipsesc nici drumețiile montane sau mountain bike.
Delta Dunării
Sursa: Unsplash.com
Delta Dunării este considerată cea mai conservată deltă din Europa, fiind formată din lacuri și canale. Aceasta este cunoscută ca una dintre regiunile cu o mare biodiversitate, având numeroase habitate protejate din Europa.
Cea mai frumoasă modalitate de a explora și admira flora și fauna Deltei și a te bucura de cele mai interesante atracții turistice ale zonei constă în plimbarea cu barca.
Indiferent de sezon, Delta Dunării surprinde prin peisajele unice, arhitectura satelor pescărești și obiceiuri specifice zonei. Pentru pasionații de pescuit sau de navigație, Delta Dunării este locația ideală.
Concluzii
România este o adevărată comoară pentru iubitorii de frumos, având numeroase zone cu peisaje pitorești impresionante. Printre cele mai vizitate obiective turistice din România sunt lacurile.
Țara noastră are un mare potențial turistic datorită lacurilor naturale și artificiale, acestea fiind o destinație ideală pentru pasionații de drumeții, plimbări cu barca, sporturi nautice sau pentru cei care doresc pur și simplu să se bucure de priveliști deosebite.